Блог

Урок-игра за възрастни и деца

Здравейте, скъпи приятели на Светулка!
Всеки урок от обучението "Да сготвим щастие в кухнята на Светулка" протича в три основни направления- библиотека, теория и практика. Част от теоретично- практическите занимания протичат под формата на игра, достъпна както за най- малките, така и за по- големите бъдещи майстори готвачи.  :)  Тези от вас, които вече посетиха нашите кулинарни уроци и готвиха с нас, знаят, че част от обучението е импровизираната игра "на пазар за продукти".  В тази игра децата се запознават с продуктите, които ще готвят. Опознават мирис, вкус, качество, начин на подготовка и съхранение. Разбират кои храни са за предпочитане пред други и защо. Научават произхода на храните и тяхното значение за приготвянето на вкусна рецепта.
Ние в Академия Светулка вярваме, че храната е здраве и посвещаваме голяма част от усилията си именно в тази посока- да изградим позитивна нагласа и да събудим детското любопитство. За рецептите, които приготвяме, избираме качествени сезонни продукти, по възможност, от местни производители.

В консуматорския свят, в който живеем, всичко е бизнес. А бизнесът се движи от няколко оновни правила, едно от които е: търсенето определя предлагането. Като учим децата да избират качествени и здравословни храни, ние възпитаваме у тях определен вид търсене и се надяваме, че един ден, с всеобщите усилия- наши и на родителите, които ни се довериха, ще променим предлагането и ще създадем една по- добра реалност, в която децата да растат здрави и да консумират естествени продукти с висока хранителна стойност.
Тази игра, освен важна част от кулинарното обучение в Светулка, е и добър начин да се забавлявате с децата си по време на пазаруване. Обръщайте тяхното внимание към храните, които заедно избирате, разказвайте им за всеки един продукт- с какво е полезен, защо избирате този, а не друг; давайте им да разглеждат, докосват, помирисват. Включете ги активно в пазаруването и готвенето, защото това е доказано добър подход за изграждането на правилната нагласа у децата по отношение на храненето.
Поздрави и до нови срещи!
Ваша Светулка

По-стари публикации

blog3
blog2
blog4
blog1
svetulka_strEATfest