Блог

Защо трябва да сме отговорни?

Винаги съм мислила, че човек живее отговорно, но опитът ми показа, че повечето хора нехаят за собственото си здраве и това на децата си. Нямам желание да давам съвети кой как да живее и да се храни, но много ми се иска да съм полезна с професионалния екип от специалисти, който сформирах преди три години и да покажа  нагледно как се случват чудесата в кухнята. Вече трети сезон се борим с това, да обучаваме редовно, как по най- елементарен начин, децата ни да успяват да си приготвят храна, докато са сами вкъщи. Няма да си крива душата, беше много трудно докато ни повярват. Трябваше да ги убедим, да поемат отговорността, че всяка събота е ден за Светулкови занимания, и че това което подготвяме като програма е много важно, реализирано с много работа и добра организация. Това, което започнахме със сигурност няма да го спрем, докато не си постихнем целите, бавно, целеустремено, с любов към децата.
Точно това ме накара да се гмурна в първото ми предизвикателство за новата учебна година , а именнo да участвам на първия Streat food fest за улична храна в София, по покана на нашите приятели от Бакхус.
Ще споделя, че бях подкрепена от моите съмишленици Севда и Ники, които направиха чудеса от храброст. Менюто беше приготвено специално за децата и техните родители.
Севда сготви две супи, зеленчукова и доматена . Ники представи пълнозърнеста гофрета с домашно сладко от круши и градински чай, такоси по специална рецепта и разбира се здравословни салати. Имахме време да подредим щанда и да започнем. Студа не ни липсваше, но нас нямаше какво да ни изплаши. Ние бяхме там с кауза и останахме до края.  Направихме и една демонстрация за малките готвачи, като ги включихме  в заниманията ни , въпреки полевите условия. Те се постараха да изпълнят всички наши указания. Проведохме разговори с родителите на тема - здравословно хранене. И всичко това приключи доста бързо, защото на събитието изведнъж се изсипаха толкова много гости, че ние нямахме време за нищо, освен да ги обслужваме. Чудесно е когато хората идват на твоят щанд и искат поне по три пъти да си купят супи и всичко останало, което предложихме като меню.
Няма да разказвам за хубавите думи, отношението на хората и тяхната подкрепа към нас. Беше успешен ден, в който количествата храна се изчерпаха доста бързо и решихме на място да приготвим различни рецепти с налични продукти. Шеф Ники се развихри . Хората стояха на опашка и чакаха да  се направи поредната салата и тръгваха. И така по- няколко пъти.
Когато работиш едновременно няколко проекта, затрупан от работа не си даваш сметка, как се справяш с всичко това, достигат ли твоите мисли и чувства до  хората, които са дошли при теб и те подкрепят?
Точно тогава те, които не те познават, или тези които те следват във фейсбук ти дават реална представа кой си ти, какво правиш, справяш ли се с работата си, и най- вече усещаш с цялото си сърце приятелите, които са до теб в най-трудния момент и те обичат. А ти, ти не спираш да летиш. Благодариш, че ги имаш и са тези, за които си мечтал .....а, другото няма значение. И продължавате, Тримата приятели - Светулката, шеф Николай Петров и Шеф Севда Димитрова, завинаги.

Готови ли сте да поемете отговорност?

Ваша Светеща приятелка

По-стари публикации

blog3
blog2
blog4
blog1
svetulka_strEATfest